Videoblog: A metszőolló részei

Videósorozatunk célja, hogy megismertessük a metszés eszközeit, szerszámait, működésüket, használatukat és ápolásukat. Ha ez sikerül, akkor a növényeink is jobban járnak, mi sem sérülünk, és a munka is könnyebb lesz.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

 

 

A metszőolló részei

A metszőollók legfontosabb részei a pengék, a nyelek, a rugó, a zárszerkezet és a tompító ütköző. Mindegyikre nagyon sokféle megoldás van, de induljunk ki a profi kézben leggyakoribb, funkcionális típusokból. A klasszikus metszőollónak két különböző pengéje van, a vágó és a támasztó penge. A vágópenge nagyobb felületű, éles, viszonylag keskeny, a külső oldalán többnyire domború. A támasztópenge kisebb felületű, tompa, vaskos. Vágás közben a két penge a belső, teljesen sík felületén csúszik el egymáson. A súrlódás csökkentése és a nyári zöldmetszés nedveinek elvezetése céljából a támasztópengébe lécsatornát marnak, mélyítenek. A pengék alakja íves, a vágópenge görbülete adagolja az erőt, a támasztópenge íve nem engedi kicsúszni a vágandó ágat. A nyelek ideális esetben ergonomikusan illeszkednek az ember ujjaihoz és tenyeréhez, a fémnyelek hidegségét kellemesebb tapintású műanyag burkolattal szigetelik. A rugó azon kívül, hogy nyitja az ollót, megtartja a metszőollót a kezemben, akkor is, ha függőlegesen használom. Ha gyenge a rugó és nagyon száraz a tenyerem, akkor bizony könnyen kicsúszik az olló a kezemből. A rugó szerencsére cseredarab, lehet kapni erősebbet, és az elfáradtat is érdemes újra cserélni. A zár feladata, hogy a néha percenként használaton kívül helyezett olló — például a gyakori fűrészelés közben — biztonságosan csukva maradjon, véletlenül se sértse meg a kezünket, ne vágja ki a tokját. Nagyon kedvező, ha a nyitáshoz-záráshoz nem kell a másik kéz, azaz egykezes az olló. A videón is látható ollón két rugalmas műanyag puffer ütközik a vágás befejezésekor, ezért a metszés hangtalan, csattogás-mentes. A fő előnye, hogy a napi akár tízezer ütközés nem rázza meg a csuklónkat.

 

A Metszés-óra további 3 perces részei:

x

Get A Quote